Karakteristike

Sibirski haski nije pas koji može podneti malo pažnje, neredovno izvođenje, nedostatak aktivnosti. Oni su izuzetno aktivni psi koji koriste svaku priliku da trče, lutaju, pa ih čak bije glas da su skloni bežanju. Najbolje bi bilo obezbediti mu dvorište.

Sibirski haski, dok je štene, ima izražen nagon da kopa i da žvaće, tako mu je neophodno nabaviti dosta igračaka i glodalica, naročito u periodu menjanja zuba. Takođe, drugi psi mogu prihvatiti sitne životinje (mačke, zamorce, hrčke, zečeve), dok haski ima izražen lovački instinkt, pa se nikako ne preporučuje da se ostavljaju životinjice u društvu haskija bez nadzora. Nije podesan kao pas za čuvanje kuće, naročito zato što ne laje, uvek radosno dočeka čak i nepoznatu osobu. Ima veoma blagu narav.

Mužjak Haskija

Voli da se igra sa decom i nije nimalo ujedljiv, tako da dopušta da mu deca svašta rade. Krasi ih visoka ineligencija. Mogu se uspešno dresirati, ali im dresura dosadi posle određenog vremena (jer stalno teže novim izazovima), tako da bih Vam preporučila da poverite kucu iskusnom dreseru.
Sibirski Haski je radni pas srednje veličine, koji spada u grupu polarnih pasa. Poreklo vuče iz istočnog Sibira i pripada porodici špiceva. Do popularnosti rase došlo je kada je Haski uvezen na Aljasku, gde je služio kao pas za vuču, odakle se brzo proširio u Kanadu i Sjedinjene Države. Haskiji mogu biti različite boje, a ona može da varira od crno – bele, sivo – bele do crveno – bele. Boja očiju je takođe različita, pa iako su najpoznatiji po plavim očima, boja može biti i braon, a oba oka im ne moraju biti iste boje, po čemu su specifični.

Sa dresurom bi trebalo početi u uzrastu od 8 do 10 meseci. Sa psom  pre svega treba savladati osnovne vežbe poslušnosti, gde pas treba da reaguje na jednom iskazanu reč. Osnovno je psa naučiti da šeta pored vlasnika, istim tempom kao i vlasnik, da posluša svaku komandu (stani, sedi itd.).

U dresuri se koriste metode nagrade i kazne. Kazna ili nagrada treba da slede neposredno nakon izvršenog jer jedino tako će pas stvarati uslovne reflekse kojima ćete moći da upravljate. Uvek treba pokušati sa pozitivnim podsticajima, a samo izuzetno može se koristiti i kazna. Vežbe bi trebale da budu  kratke (30 min), a treba ih ponavljati dovoljno dugo dok ih pas ne savlada.

Greške u ponašanju i loše navike razviće  se ukoliko se sa psom ne radi,  ako pas ne zadovolji svoju potrebu za mentalnim i fizičkim aktivnostima. Psima je teško da razumeju neke naredbe i sa njima treba uporno i dosledno raditi. Potrebno je da uložite puno strpljenja i ljubavi da bi Vaš ljubimac savladao svaku vežbu, bez obzira o kojoj se rasi radi.Haski

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: